Radionica "Karantenske bolesti i štetnici-opasnost za hrvatsko šumarstvo"

Hrvatski šumarski institut u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva organizirao je radionicu s temom "Karantenske bolesti i štetnici-opasnost za hrvatsko šumarstvo i novi izazovi u europskom kontekstu".

Radionica je održana 23. i 24. 11. 2010. godine. Na radionici su prezentirane nove spoznaje o karantenskim biljnim bolestima i štetnicima koje predstavljaju opasnost za hrvatske šume. Svrha radionice je bila upoznati stručnjake koji su svakodnevno prisutni u šumama s novim karantenskim biljnim bolestima i štetnicima, kako prepoznati simptome, koje štete čine na svojim domaćinima i što učiniti u slučaju pronalaska takvog štetnika. Na radionici su održane sljedeće prezentacije koje se u prilogu mogu u cijelosti pregledati:

  1. Prof. dr. sc. Boris Hrašovec: Invazivne alohtone vrste u šumarstvu
  2. Prof. dr. sc. Danko Diminić: Chalara fraxinea-nova opasna bolest jasena u Europi
  3. Dr. sc. Dinka Matošević: Karantenske bolesti i štetnici-opasnosti za hrvatsko šumarstvo
  4. Dr. sc. Dinka Matošević: Kestenova osa šiškarica (Dryocosmus kuriphilus)
  5. Dr. sc. Milan Pernek: Anoplophora chinensis i A. glabripennis (azijske strizibube) i Bursaphelencus xylophilus (borova nematoda)
  6. Dr. sc. Sanja Novak-Agbaba: Giberella circinata-uzročnik karantenske bolesti borova.

Zahvaljujemo svim sudionicima na prisustvovanju.

Prilozi / Dokumenti

Prof. dr. sc. Boris Hrašovec: Invazivne alohtone vrste u šumarstvu (.pdf) Dr. sc. Dinka Matošević: Kestenova osa šiškarica (Dryocosmus kuriphilus) (.pdf) Dr. sc. Milan Pernek: Anoplophora chinensis i A. glabripennis (azijske strizibube) i Bursaphelencus xylophilus (borova nematoda) (.pdf) Dr. sc. Sanja Novak-Agbaba: Giberella circinata-uzročnik karantenske bolesti borova (.pdf) Dr. sc. Dinka Matošević: Karantenske bolesti i štetnici-opasnosti za hrvatsko šumarstvo (.pdf) Prof. dr. sc. Danko Diminić: CHalara fraxinea-nova opasna bolest jasena u Europi (.pdf)

Podijeli članak

Facebook